За осма поредна година Овергаз ще представи ключови за компанията професии по време на ежегодния „Базар на професиите“, организиран от Българската мрежа на Глобалния договор на ООН. Базарът цели да срещне стотици деца и младежи с мечтаните от тях професии, представени от водещи професионалисти и компании, една от които е и Овергаз.

На 25 и 26 ноември в София Тех Парк млади мечтатели на възраст между 10 и 23 години ще участват в инициативата, подпомагаща ранното кариерно  ориентиране и насърчаваща съзнателния избор на професия. На фокус ще бъдат както традиционни и значими за обществото ни професии – лекар, учител, писател, така и много нови, които придобиват широка популярност, като ИТ специалист, инфлуенсър, геймър. Ще има и такива, които се очаква да бъдат необходими в бъдеще. Събитието е безплатно, с вход свободен за всички гости.

По време на изложението Овергаз ще се включи с представяне на професии като газов техник и инженер и ще разкрие палитрата от възможности, която газовият сектор и работата в компанията предлагат. Пред младежите ще бъде демонстриран 3D макет, илюстриращ „пътя на газа“ и професиите, от които той има нужда.

Още от първото си издание “Базар на професиите” e припознат от бизнеса като общественополезна инициатива и днес компаниите и организациите обогатяват участието си чрез включване с няколко формата – изложбени щандове, работилници, индивидуални лекции и участие в дискусии. Хибридният формат на събитието, с възможности за стрийминг на част от представянията и разговорите по професии, ще даде възможност на повече деца и младежи да се запознаят с широка палитра от професии и перспективи за реализация. „Тенденциите в обществото ни ясно показват нуждата от кариерно ориентиране. Над 331 000 млади хора в България на възраст 15-34 г. нито работят, нито учат, над 50% от завършилите висше образование не работят по специалността си, връзката образование – бизнес все още не е достатъчно силна, а много млади хора трудно намират смисъл и мотивация. Като отговор на тези тревожни модели идва „Базарът на професиите”, споделя Дарина Георгиева, изпълнителен директор на Българската мрежа.

Проектът „Базар на професиите“ е продължение на инициативата „Гордея се с труда на моите родители”, в която Овергаз също взе участие в началото на м. ноември т.г. В деня на народните будители компанията отвори вратите си за децата на своите служители и им показа какво всъщност работят техните родители, като акцентира върху това, че всеки труд е важен и ценен за обществото.

Осмото издание на “Базар на професиите” се осъществява с медийното партньорство на Bulgaria ON AIR., Az-jenata.bg, Dnes.bg, Rabota.bg BGlobal, b2b Media, Сега, Аз чета, Danibon.